نام دیگر سر سید، سالنامه است. سررسید ، یک دفتر یادداشت تاریخ دار می باشد. انواع مختلف سررسید شامل اطلاعاتی از روزهای مهم و تاریخی مربوط به زمان حال و گذشته می باشد. سررسید ممکن است شامل موضوعات گوناگون اجتماعی، سیاسی و اقتصادی باشد و یا اینکه به یک موضوع خاص بپردازد. یک سر رسید شامل مناسبت هایی می باشد که بنا به تصمیماتی اتخاذ شده اند تا بدین منظور یاد انسان هایی خاص، حوادث و اتفاقاتی را در طول تاریخ زنده نگه دارد. ممکن است نوشتن یک سر رسید در موارد بازرگانی،انبارداری و حقوقی جنبه ی قانونی داشته باشد. در کل سر رسید ، یکی از بهترین هدایای تبلیغاتی است.
انواع مختلف سر رسید
می توان با در نظر گرفتن اهداف موردنظر، سررسید های مختلفی را طراحی کرد. انواع مختلفی از سررسید بر اساس محتوا، شکل ظاهری و کیفیت وجود دارد اما در کل، دسته بندی سررسید ها را می توان بر اساس معیارهای زیر دسته بندی کرد:
انواع مختلف سررسید بر اساس اندازه
سررسید وزیری:
این اندازه برای سررسید، رایج ترین اندازه می باشد و متناسب با سلیقه ی تعداد زیادی از مخاطبان است. اندازه ی این نوع از سررسید حدودا 24*17 سانتیمتر بوده و مهم ترین عاملی که این سر رسید را محبوب تر از سایر اندازه ها کرده این است که اندازه ی استانداردی برای کاربران دارد و اکثر کتاب ها نیز با این اندازه چاپ می شوند.
سررسید مدیران:
این سررسید همان طور که از اسم آن پیداست مختص به مدیران می باشد و قیمت این سررسید در مقایسه با سایر سررسیدها گران تر می باشد. از آنجاییکه سررسیدی است که برای مدیران طراحی شده، از نظر ظاهری یک سررسید لوکس به حساب می آید و برای مواردی که قصد اهدای یک هدیه ی مجلل را به افرادی خاص دارید از این سر رسید استفاده کنید. برای اهدای این سررسیدها بسیاری از مدیران ترجیح می دهند که در یک بسته بندی شکیل همراه با هدایای دیگر، این سررسید را دریافت کنند. با این روش هم تنوع هدایا برایشان حسی خوشایند دارد و هم از مزایای یک سررسید بهره می برند.
سررسید رقعی:
اندازه ی این سررسیدها 21*14.5می باشد. این اندازه از سررسید خوش دست بوده و برای جابجایی مطلوب می باشد. قیمت این سررسید نسبت به سررسیدهای وزیری قیمت پایین تری دارد. و این قطع برای مشتریان و کارمندان بسیار مناسب می باشد. بسیاری از افراد این قطع را به دلیل سبکی آن ترجیح می دهند.
سررسید اروپایی:
این نوع از سررسید مشابه سررسید رقعی می باشد که به میزان کمی از عرض آن کم شده است. ابعاد سررسید اروپایی در حدود 12*21 سانتیمتر می باشد. عرض کمی که دارد باعث شده که سر رسید اروپایی در مقایسه با سررسید رقعی خوش دست تر و شکیل تر باشد. به صورت معمول سررسید اروپایی با صحافی فنر و کش روی جلد چاپ می شود.
سررسید خشتی:
این سررسیدها مربع شکل هستند و بسیاری از کتاب های قدیمی و کودکانه در این اندازه می باشند. شکل مربع این قطع ها باعث شده که مورد پسند برخی از افراد قرار گیرد، اما یکی به علت قیمت نسبتا بالاتری که دارد و یکی به علت اینکه حمل و نقلش دشوار است کمتر مورد استقبال قرار می گیرد. طراحی صفحات داخلی این سررسیدها و اختصاص فضا به روزهای مختلف کمی دشوار به نظر می رسد.
سررسید رحلی:
سررسیدهای رحلی جزو بزرگ ترین اندازه های سررسید می باشند و در سایز حدودا A4 چاپ می شوند. لازم به ذکر است در سررسیدهای رحلی امکان طراحی سررسیدهای بزرگ تر نیز وجود دارد. اما از آنجاییکه حمل و نقل این سررسیدها دشوار می باشد، جزو محبوب ترین سررسیدها قرار نگرفته است.
سررسیدهای رحلی با نام سر رسیدهای مدیران نیز شناخته میشود چون ابعاد بزرگی دارند. قیمت سررسیدهای رحلی نیز بسیار بالا می باشد، به همین دلیل زیاد مورد استقبال قرار نمی گیرد.
سررسید پالتویی:
اندازه ی سررسیدهای پالتویی به گونه ای طراحی شده است که به راحتی در جیب پالتو جای می گیرد. این سررسیدها به تنهایی به عنوان یک هدیه استفاده نمیشوند و معمولا همراه با یک ست تبلیغاتی اهدا می گردند.
سررسید جیبی:
از جمله کوچک ترین سررسیدها محسوب می شوند، اما به خاطر اینکه ابعادشان خیلی کوچک می باشد در قسمت هدایای تبلیغاتی شیک و لوکس جایی ندارند. می توانید یک ست تبلیغاتی انتخاب کرده و در کنار این ست با صرف هزینه ی بسیار پایین، این سررسیدهای جیبی را نیز ارائه کنید. سر رسید های جیبی کمتر مورد استقبال افراد مختلف قرار می گیرند.
قطع های دیگری مانند قطع نیم جیبی، سلطانی، بیاضی و … هم وجود دارند اما از آنجاییکه این اندازه ها بسیار کم مورد استقبال افراد مختلف قرار گرفته اند در اینجا به آن ها اشاره نشده است.
اندازه های استاندارد به گونه ای انتخاب می شوند که کم ترین پرت کاغذ را دارند. تمامی اندازه هایی که در قسمت بالا توضیح داده شده اند ممکن است کمی بزرگ تر و یا کوچک تر باشند.
تقویم های رومیزی: از دو بخش پایه و متن تشکیل می شوند. متن تقویم رومیزی از جنس مقوای گلاسه بوده و در اشکال و ابعاد گوناگون و طرح هایی متفاوت چاپ می گردند. این نوع از تقویم ها به صورت ماه شمار تنظیم شده و صحافی تقویم های رومیزی با استفاده از فنر دوبل صورت می گیرد.
بدون شک تقویم های رومیزی بیش از سر رسید ها در معرض دید قرار می گیرند و از جمله هدایای تبلیغاتی مناسب به شمار می آیند. تقویم های رومیزی به گونه ای طراحی می شوند که به صورت معمول در یک صفحه، یک هفته و یا یک ماه را می توان دید. بنابراین در مواقعی که قصد دارید برای چند روزه آینده ی خود برنامه ریزی کنید و یا روزهای گذشته ی خود را بررسی کنید، مناسب می باشد.
انواع مختلف سر رسید بر اساس جنس جلد:
سر رسید چرمی:
جنس جلد این سررسیدها از چرم می باشد. همان طور که می دانید چرم های مختلفی با قیمت های متفاوتی در بازار موجود هستند. افرادی که تجربه ی استفاده از چرم را دارند با لمس کردن چرم این سررسیدها، کیفیت چرم آن را تشخیص می دهند. مواد تشکیل دهنده ی چرم مصنوعی پی وی سی(PVC) و پی یو (PU) می باشد. هر چقدر میزان پی یو در چرم بیشتر باشد، کیفیت چرم بالاتر می رود.
سر رسید سلفون:
در سررسیدهای سلفون، جلد سررسید بر روی برگه ی گلاسه چاپ شده و سپس بر روی آن سلفون براق و یا مات می کشند و در نهایت عملیات جلدسازی را انجام می دهند. کارهایی مانند ضرب طلاکوب و یووی بر روی این جلدها نیز انجام می شود.
سررسید ارگانایزر:
با کیفیت ترین جلد موجود در بازار، ارگانایزر می باشد و از قیمت نسبتا بالایی برخوردار است. رایج ترین و پرفروش ترین ارگانایزرهای موجود در بازار ارگانایزرهای چرم می باشد که از با کیفیت ترین ترمو چرم ها تولید می شوند. این سررسیدها به صورت کیفی تولید می شوند و یا به صورت کلاسوری که در دو طرف آن جیب هایی برای جا خودکاری، جاکارتی و … تعبیه شده است، طراحی می شوند. لازم به ذکر است که نوع ترمو یا چرم به کار برده شده در ارگانایزرها در کیفیت آن ها دخیل می باشند. این نوع جلدها تولید داخلی شان محدود است و عمدتا
از کشور چین وارد می شوند.
سررسید ترمو:
چرم ترمو نوعی از چرم مصنوعی می باشد که ظاهر زیبا و شکیلی دارد که زمان حک کردن داغکوب بر روی آن، تغییر رنگ می دهد و از کیفیت بالایی نیز برخوردار می باشد. انواع مختلفی از ترمو در بازار وجود دارند و مرغوب ترین این ترموها ساخت کشور ترکیه، ایتالیا و سوئیس می باشد که قیمت بالایی دارند.نوع ایرانی این ترموها که با عنوان طرح ترمو به فروش می رسند، از نظر ظاهری شکل ترمو هستند با این تفاوت که هنگام داغکوبی تغییر رنگ نمی دهند ولی قیمت پایین تری در مقایسه با ترموهای دیگر دارند.
سررسید گالینگور:
معمولا این نوع از سررسیدها برای لوح های تقدیر یا جلد پایان نامه ها استفاده می شود. جلدی که از کشیدن بافت خاصی از کاغذ بر روی مقوای جلد ساخته می شود. این جلد از کاغذ، مواد پلاستیک و رنگ تشکیل شده است. جلد گالینگور نیز با بافت، کیفیت و رنگ های مختلف، از نوع ایرانی و یا خارجی در بازار یافت می شود.
سررسید برجسته:
این نوع از سررسید از جمله سررسیدهای جدیدی می باشد که چندسال است رایج شده و معمولا با نقش های ایرانی و اسلامی و طرح های مختلف، قسمت هایی از آن به صورت برجسته طراحی می شود. در واقع این نوع از جلد مشابه جلدهای سلفونی است که با استفاده از قالب های تهیه شده با در نظر گرفتن طرح مورد نظر قسمت هایی از جلد را برجسته می کنند.
انواع مختلف سررسید بر اساس نوع کاغذ:
- کاغذ تحریر:
رایج ترین نوع کاغذ مورد استفاده در سررسید، کاغذ تحریر با گرماژ70 گرم می باشد. رنگ مغزی این کاغذها سفید است و روی آنها طرح سررسید چاپ می شود.
- کاغذ کرم:
کاغذ کرم با نام کاغذ قرآنی نیز شناخته می شود. این کاغذهای کرم دارای مغزی کرم رنگ می باشد و همان گرمازا 70 گرم در این سررسید استفاده می شود، ولی قیمت این کاغذها بیشتر از کاغذ تحریر است. کاغذ کرم به خاطر رنگش، انعکاس نور کمتری در مقایسه با کاغذ سفید دارد و همین موضوع باعث می شود که هنگام مطالعه ی متن، چشم افراد در مقایسه ی با کاغذ سفید دیرتر خسته می گردد.
انواع مختلف بر اساس داخله ( نوع تاریخ بندی آن):
- سررسید روزانه:
در این نوع از سررسیدها تاریخ هر روز در یک صفحه ی جداگانه قرار می گیرد با این تفاوت که دربرخی پنجشنبه و جمعه باهم در یک صفحه می باشند و در برخی دیگر در صفحات جداگانه چاپ می شود.
- سررسید دوروزه:
در این نوع از سررسیدها هر دو روز هفته در یک صفحه قرار می گیرد و این دو روز به صورت سطری و یا ستونی چاپ می شوند.
- سررسید هفتگی:
در سررسیدهای هفتگی تمامی روزهای هفته در دو صفحه چاپ می شوند نه در یک صفحه.
- سررسید ماهانه:
در سررسیدهای ماهانه هرماه در یک و یا دو صفحه چاپ می شود.
- سررسید دستیار:
در سررسیدهای دستیار اینگونه است که هر هفته در یک صفحه ی جداگانه جای داده می شود و تعداد صفحات تاریخی آن کم است اما در انتهای این سررسیدها تعداد زیادی صفحه ی سفید وخام با سربرگ تاریخ وجود دارد تا صاحب سررسید بتواند این صفحات را با در نظر گرفتن کارهایش تاریخ زده و از آن ها استفاده کند. معمولا در قسمت انتهای این سررسیدها چندین صفحه به اطلاعات مهندسی و تخصصی اختصاص داده شده است.
صفحات داخلی یک سررسید از چه قسمت هایی تشکیل شده است؟
- مقدمه و صفحات ابتدایی:
این قسمت از سررسید شامل کلیه اطلاعات مربوط به زمان تحویل سال نو، دعای تحویل، تبریک سال نو و صفحه ی مشخصات دارنده سررسید می باشد.
- صفحات داخلی:
صفحاتی هستند که دارای تاریخ بوده و برای نوشتن یادداشت های روزمره از آن ها استفاده می شود.
- صفحات پایانی:
معمولا صفحات پایانی یک سررسید با توجه به نوع سررسید و مخاطبان آن از صفحاتی که شامل ساعات شرعی، مسافت شهرها، تفن های ضروری و اطلاعات مهندسی و … می باشد.
انواع مختلف بر اساس نوع چاپ:
- سرسید تک رنگ:
در سرسیدهای تک رنگ همان طور که از نام آن پیداست کلیه ی المان های صفحات تک رنگ چاپ می شوند برای نمونه سررسیدی که با داخلی رنگ قرمز انتخاب شود، از طیف قرمز پررنگ تا کم رنگ در صفحاتش به کار می رود.
- سر رسید دورنگ:
منظور از سررسید دو رنگ این نیست که دو رنگ را ترکیب کرده و در چاپ استفاده کنند، منظوراین است که دو رنگ کاملا مجزا را برای چاپ صفحات سررسید به کار می برند.
انواع مختلف سررسید از نظر صحافی:
- صحافی دوخت:
در این مدل از صحافی صفحات تا خورده ی فرم های چاپ به یکدیگر دوخته می شوند و سپس به جلد سر رسید متصل می گردند. رایج ترین نوع صحافی همین صحافی دوخت می باشد که از نظر قیمت نیز مقرون به صرفه است.
- صحافی فنری و فنر دوبل:
در اینگونه صحافی بر روی برگه های پانچ شده از رول های فنر استفاده می کنند. این مدل صحافی کیفیت خوبی دارد ولی قیمتش در مقایسه با صحافی دوخت گران تر می باشد. معمولا برای چاپ تقویم های رومیزی از صحافی فنری استفاده می کنند.
- صحافی کلاسوری:
در صحافی کلاسوری برگه های سررسید پانچ شده و با کمک یک سری گیره های فلزی به جلد آن وصل می شوند. مزیت این نوع از صحافی در لت گذاری می باشد و می توان تعداد برگه های دلخواهی را به سررسید اضافه کرد.